Fill what's empty. Empty what's full. Scratch where it itches.

Fill what's empty. Empty what's full. Scratch where it itches.

Tuesday, November 30, 2010

albert einstein ternyata seorang shiah


Pejabat berita Iran IRIB (24 / 9) baru-baru ini melansir sebuah berita yang menyatakan bahawa saintis Albert Einstein adalah seorang penganut Syiah.IRIB mengutip sebuah surat rahsia Albert Einstein, ilmuan Jerman penemu teori relatifitas itu, yang menunjukkan bahawa dirinya adalah penganut mazhab Islam tersebut.


Berdasarkan laporan laman Mouood.org, Einstein pada tahun 1954 dalam suratnya kepada Ayatollah Al-Udzma Sayid Hossein Boroujerdi, marji besar Syiah kala itu, menyatakan, “Setelah 40 kali menjalin hubungan surat-menyurat dengan anda (Ayatollah Boroujerdi), kini saya menerima agama Islam dan mazhab Syiah 12 Imam “.

Einstein dalam suratnya itu menjelaskan bahawa Islam lebih utama daripada seluruh agama-agama lain dan menyebutnya sebagai agama yang paling sempurna dan rasional. Ditegaskannya, “Jika seluruh dunia berusaha membuat saya kecewa terhadap keyakinan suci ini, nescaya mereka tidak akan mampu melakukannya walau hanya dengan membersitkan setitik keraguan kepada saya”.

Einstein dalam makalah terakhirnya bertajuk Die Erklärung (Perisytiharan) yang ditulis pada tahun 1954 di Amerika Syarikat dalam bahasa Bahasa Jerman menelaah teori relatifitas lewat ayat-ayat Al-Quran dan ucapan Imam Ali bin Abi Talib as dalam kitab Nahjul Balaghah.

Dalam makalahnya itu, Einstein menyebut penjelasan Imam Ali as tentang perjalanan miraj jasmani Rasulullah ke langit dan alam malakut yang hanya dilakukan dalam beberapa saat sebagai penjelasan Imam Ali as yang paling bernilai. (Ags / IRB) ~~era muslim

No comments: